Did you get a wire change on your first adjustment?

This is the place to post general questions and comments about all areas of orthodontic treatment. Before you post a question, use the forum's SEARCH tool to see if your question has already been answered!

New Members: YOU MUST MAKE A POST WITHIN 24 HOURS OF REGISTERING OR YOUR ACCOUNT WILL BE DELETED. In other words, don't sign up unless you plan to actively participate in the message board immediately. This is necessary to keep out spammers and lurkers with bad intentions. Of course, you can read most forums on the board without registering.

DO NOT POST FULL-FACE PHOTOS or personal contact information on this website. We have had problems with people re-posting members' photos on fetish websites. Please only post photos of your teeth, not your whole face. Keep your email and your personal information private. Thank you.

Moderator: bbsadmin

Message
Author
jaime
Posts: 853
Joined: Mon Jun 02, 2014 8:00 am
Location: Southeastern Michigan
Contact:

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#16 Post by jaime »

At my first adjustment, I had a wire change on top but not on the bottom.
SARPE: December 19, 2013
Expander out/TPA in: May 13th, 2014
Upper and lower braces: May 21, 2014
Lefort I + BSSO + sliding genioplasty: June 11, 2015
TPA out: December 17, 2015 (due to issues)
Braces off: November 28th, 2016!!!
My blog
My ArchWired thread (last updated November 29th, 2016)

User avatar
mapleleafman888
Posts: 543
Joined: Fri Jul 05, 2013 11:59 am

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#17 Post by mapleleafman888 »

My first adjustment was to insert coils springs on my upper arch wire between the laterals and centrals.
My story:http://www.archwired.com/phpbb2/viewtop ... =9&t=45354
Image
Upper and Lower Damon Braces for 18 months!
I met 46 braceface adults when I had braces myself!

deathorglory
Posts: 117
Joined: Sun Jul 06, 2014 9:28 pm
Location: Seattle, WA

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#18 Post by deathorglory »

I got a wire change on my first adjustment! I don't think they actually were going to do a wire change, but my teeth were moving pretty quickly (more quickly than I think they thought my teeth would move) so they added a second wimpy wire to my first wimpy wire for a super-wimpy wire on the bottom. For my top teeth, they added a rotation chain to my right front tooth to my upper incisor. Which I felt almost immediately.

For the most part, I think my teeth are moving better than my ortho thought they would, so every time I've gone in for an adjustment, either a wire has been changed or a chain has been added or elastics have been added. Except this last visit (my powerchain broke, so I went in early). My ortho thought I still needed to wait a little longer with the powerchain AND the elastics, so no changes at that appointment. My next appointment, though, they'll be changing my bottom wire out to try to upright my molars some more (they're tilted in towards my tongue). My upper teeth are basically done, so the wire's there to keep 'em from getting out of whack. :)
Braces on March 7th, 2014
Lower Jaw Surgery (BSSO) March 30th, 2015

rocco11510
Posts: 44
Joined: Sat May 10, 2014 10:33 pm

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#19 Post by rocco11510 »

Nope! My first AND second adjustment were just tightening/replacing my ligatures. They did not replace my wire!

Ambrosia80
Posts: 162
Joined: Tue Jul 09, 2013 7:36 pm

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#20 Post by Ambrosia80 »

I had both wires changed. I was surprised--I didn't think I would.
Damon braces- ceramic uppers, metal lowers

Image

sentence: 15-18 months (Sept.-Dec. 2014)

Image

clearlybracedmomma23
Posts: 25
Joined: Mon Jul 28, 2014 10:26 pm
Location: cool, ca

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#21 Post by clearlybracedmomma23 »

not my first visit but my second i got moved up to a slightly bigger niti and after that i got moved up one more to another bigger niti that i had for a few months. I'm now seven months into my treatment and i just got bumped up a fourth time finally at my last visit a week ago. I'm now out of the niti arch wires and now have a stainless steal block .19 gauge arch wires that is considerably thicker compared to any of the other three i had before.

Verena
Posts: 17
Joined: Fri Sep 12, 2014 5:01 am

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#22 Post by Verena »

No, it does not mean that you get a new wire at each appointment.

dantocanada
Posts: 133
Joined: Thu May 15, 2014 5:27 pm

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#23 Post by dantocanada »

Just had my first adjustment today. I only have my lower teeth braced for now, but they did change the wire to a thicker one. So far, a little more pressure, but no pain. I'm sure tomorrow I will feel it.

User avatar
pjade1
Posts: 213
Joined: Fri Jun 06, 2014 7:46 pm
Location: Washington state

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#24 Post by pjade1 »

I did get both my wires changed on my first adjustment along with tiny coil springs around one bottom tooth and having to wear elastics now.
07/14/14 - 4 spacers put in
07/25/14 - braces top and bottom put in minus 2 molar bands that they couldn't fit
9/11/14 - 2 spacers put in between the bottom back molars
9/19/14 - last 2 bottom molar bands in and all hooked up, new wire, started elastics too
10/14/14 - new square wire change and thick elastics
04/24/17 - braces removed!!! :BigGrin:
Image

chomper
Posts: 9
Joined: Wed Oct 15, 2014 5:26 pm

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#25 Post by chomper »

I had a wire change on my top row at my first adjustment. I haven't had many wire changes on the bottom row.

AccioBraces
Posts: 13
Joined: Fri Nov 14, 2014 2:05 am

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#26 Post by AccioBraces »

I got a wire change in my 2nd adjustment :)

EWUgal15
Posts: 655
Joined: Fri Apr 03, 2015 8:18 am
Location: Spokane, WA

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#27 Post by EWUgal15 »

I got my upper wire changed at my first adjustment and kept the same lower wire, but they added some wire ligatures underneath the elastic ones. At my second adjustment, I kept the same wires as before...the most recent one (yesterday), I got a longer wire on top (but the same thickness as before) to accommodate new rear molar bands and the bottom wire was changed to the same thickness as the top. I've already been warned that I will probably get new wires at my next appointment as well...moving to thicker, stainless steel wires instead of the titanium I'm in now.

Amanda88
Posts: 27
Joined: Sat Mar 07, 2015 3:43 pm

Re: Did you get a wire change on your first adjustment?

#28 Post by Amanda88 »

Just had my first adjustment yesterday... My top wire stayed the same, but got a new rectangular wire on the bottom!

Post Reply