How long have your had your archwire in before changing?

This is the place to post general questions and comments about all areas of orthodontic treatment. Before you post a question, use the forum's SEARCH tool to see if your question has already been answered!

New Members: YOU MUST MAKE A POST WITHIN 24 HOURS OF REGISTERING OR YOUR ACCOUNT WILL BE DELETED. In other words, don't sign up unless you plan to actively participate in the message board immediately. This is necessary to keep out spammers and lurkers with bad intentions. Of course, you can read most forums on the board without registering.

DO NOT POST FULL-FACE PHOTOS or personal contact information on this website. We have had problems with people re-posting members' photos on fetish websites. Please only post photos of your teeth, not your whole face. Keep your email and your personal information private. Thank you.

Moderator: bbsadmin

Post Reply
Message
Author
TMJJill
Posts: 827
Joined: Sat Oct 29, 2011 7:18 pm

How long have your had your archwire in before changing?

#1 Post by TMJJill » Thu May 09, 2013 6:10 pm

I got my lower's about 9 months ago. I was in the first round 'starter' wire for over 7 months.

In an 'emergency' visit last week, I got a a new wire. During today's visit, I was upgraded to a rectangular one. That is 1 week for that last wire.

My uppers progressed with regular wire changes until my current 'finishing' wire which I've had since last August. That is 9 months and counting....
Image

Braces as Phase II treatment for TMJD.
Lower mandibular repositioning splint 26 months.
Lower braces on 10.75 months into Phase II treatment.
Duration in braces: 2 years, 2 weeks, 5 days
Removal of Braces: September 18, 2013

TMJD treatment now complete!

User avatar
Tobilei
Posts: 1613
Joined: Tue Nov 20, 2012 8:46 pm

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#2 Post by Tobilei » Thu May 09, 2013 7:32 pm

Wow, I've had a new wire put in top and bottom every single adjustment so far (4 I think I'm up to). I'm currently in a square looking wire I'm guessing is a rectangular wire at 5 months in.

safetysquirrel
Posts: 90
Joined: Wed Mar 06, 2013 10:19 pm

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#3 Post by safetysquirrel » Thu May 09, 2013 8:37 pm

I'm in my starter wire for 10 weeks, and have been told that I'll get new wires at that point. 10 weeks will be my first adjustment, and I'll be getting brackets on my back molars then as well.

Leebie3
Posts: 277
Joined: Thu Apr 18, 2013 6:44 am
Location: Cairns, Far North Queensland, Australia

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#4 Post by Leebie3 » Fri May 10, 2013 3:01 am

My initial wire was in for about 6 weeks. They said they'll change them each time I go in..
Image

38yr old Mum to 3 (2 teens and a preppie) living in paradise with her man. BSSO surgery approx late April 2014!

Sita
Posts: 183
Joined: Sun Feb 12, 2012 1:09 am
Location: Australia

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#5 Post by Sita » Fri May 10, 2013 4:02 am

My upper wire has been in since last august. The lower not as long, though I can't remember exactly when. My ortho can't change the wires until all the gaps close, which has finally happened. I hope to be in new wires and moving on to the alignment stage of treatment by the end of the month,
Image

Ceramic uppers, metal lowers put on March 6 2012 to fix spacing issues and traumatic malocclusion. Estimated treatment time is 24 months.

ThroughTheWire
Posts: 24
Joined: Fri May 10, 2013 8:49 am

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#6 Post by ThroughTheWire » Fri May 10, 2013 9:27 am

I think I'm going on about 6 weeks.

oimysizex
Posts: 431
Joined: Sat Aug 04, 2012 9:53 am
Location: UK

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#7 Post by oimysizex » Fri May 10, 2013 9:54 am

Dont worry. I had my starter wire in for about 6 months.
I've now had my 2nd bottom wire in for about 3 months. i think it depends on each individual case.
Image

Been in braces foreverrrrrrrrrrrrr!!

User avatar
MrsCharisma
Posts: 508
Joined: Wed Jan 16, 2013 4:49 pm
Location: USA
Contact:

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#8 Post by MrsCharisma » Fri May 10, 2013 1:55 pm

I've gotten a new wire at each adjustment, so far.

Braced 1/24
Adjustment 2/28
Adjustment 4/5
Lower brackets placed 5/3 and new wire on uppers

I skipped the "starter" wire on my lowers and went straight to a heavier, stiffer one.

http://www.archwired.com/phpbb2/viewtop ... 13&t=45175

Female, 34
Braced: 1/24/13 (upper) and 5/3/13 (lower)
Sentence: 18-24 months
Ceramic uppers, metal lowers


Image


Image
[/url]

kt87
Posts: 34
Joined: Fri Mar 29, 2013 9:33 pm
Location: Australia

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#9 Post by kt87 » Mon May 13, 2013 1:49 am

I was in my upper starter wire for about 2 months and had it changed about a week and a half ago, I was told I skipped a wire as well (yay? lol).
For my lower I'm still in my starter thin wire which i'll probably be in for awhile
Image
:heart: :heart: :heart:

WiredJon
Posts: 48
Joined: Tue Nov 06, 2012 7:45 am

Re: How long have your had your archwire in before changing?

#10 Post by WiredJon » Mon May 13, 2013 4:49 am

I'm 7 months in and have only had my wires changed once so far. Still got a long way to go...

Post Reply